Examples of terracotta models of Nile boats from the Ptolemaic and Roman periods. Symbolism and significance - Jędraszek , Sławomir (Acta Archaeologica Lodziensia, 2023)
Tematem tego artykułu są terakotowe zabytki przedstawiające modele łodzi, których pierwotne projekty mogły być wykorzystywane do żeglugi na Nilu. Podobnie jak inne artefakty sztuki koroplastów, wspo¬mniane reliktów można przypisać szeregowi znaczeń, obejmujących religijne, kultowe, symboliczne, a nawet bar¬dziej prozaiczne interpretacje. Główna hipoteza przedstawiona w tym tekście sugeruje, że ich symboliczne znacze¬nie wiąże się z kultem domowym osób szczególnie związanych z obsługą żeglugi na wodach Nilu.