„Ateny Wołyńskie” w Krzemieńcu i jego „Gabinet Medalów” - Filipow , Krzysztof (Acta Archaeologica Lodziensia, 2023)
„Ateny Wołyńskie” tak nazywano Gimnazjum Wołyńskie przekształcone w Liceum Wołyńskie to polska szkoła w Krzemieńcu na Wołyniu. Założona przez Tadeusza Czackiego, ówczesnego wizytatora placówek oświatowych w guberniach: wołyńskiej, podolskiej i kijowskie i podolskiej, przy współudziale Hugona Kołłątaj. Istniała w latach 1805-1831, reaktywowana w latach 1922-1939. Odegrała znaczącą rolę w rozwoju poziomu kultury polskiej na Wołyniu. W Krzemieńcu znajdował się cenny „Gabinet Medalów” gdzie zgromadzono kolekcję numizmatyczną opartą na części kolekcji po Stanisławie Auguście Poniatowskim. Zgromadzono tam monety od czasów antycznych po współczesne oraz część medali złotej „serii królewskiej”. Kolekcja numizmatyczna służyć miała dydaktyce. Stąd też w tym celu przygotowano drukowane „wykłady” opracowane przez Tadeusza Czackiego. Szczególne zasługi w rozwój kolekcji położył jej opiekun Franciszek Rudzki. Kolekcja po upadku powstania listopadowego została przeniesiona do Wilna. W okresie późniejszym rozproszono ją na inne ośrodki akademickie Kijowa i Charkowa.